Vinçlerin çalışma prensipleri
Vinçler; insan gücü, elektrik enerjisi veya akaryakıt ile çalışır. Motor gücünün dişli çark sistemi yardımıyla mevcut halatın yukarı veya aşağıya hareketi vinçlerin çalışma prensibini oluşturur. Motordan alınan ilk hareket, dişli çark sitemine şaft yardımıyla aktarılır. Dişli çark sisteminde oluşan güçle makara sistemi hareket ettirilir. Makara üzerinde çelik halat ve halatın ucunda da kanca bulunur.
Çelik halat ucunda bulunan kanca sistemi ise genellikle çelik dökümden elde edilir. Vinçlerin üzerinde maksimum taşıyabilecekleri yük kapasitesi yazılıdır. İş güvenliği açısından bir hususu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Vinçlerin taşıma kapasitesinden daha fazla yük yüklenerek kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Bu durum son derece tehlikelidir vebu nedenle oluşabilecek iş kazaları insan hayatını tehdit eder niteliktedir.

Vinçlerin periyodik bakımları
Vinçlerin periyodik bakımları; kullanım durumuna göre, saatlik, aylık ve yıllık olarak çeşitlilik gösterir. Her kullanım öncesi ve sonrasında gerekli güvenlik tedbirleri alınmalı ve halatlar kontrol edilmelidir. Dişli çark sistemi olan vinç şanzımanının yağı ve operatör kontrol ünitesindeki ikaz uyarı ışıklarının çalışıp çalışmadığı yakından takip edilmelidir. Vinçlerin bakımları kesinlikle teknik personel ve makine mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
Vinçlerde iş sağlığı ve güvenliği
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, vinç kullanımında iş sağlığına ve güvenliğine azami oranda özen gösterilmesi gerekir. Vinçler ağır iş makinesi kategorisinde bulunur.Bu vinçlerin kullanımından önce ve kullanım esnasında gerekli tedbir ve önlemlerin alınması son derece önemlidir. Periyodik bakımı yapılmayan vinçler asla kullanılmamalıdır. Uygun yük için uygun halat ve kullanım alanına göre uygun vinç kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği açısından önem arz eden diğer hususlardandır.